
Rečníci
S kým sa na konferencii stretnete
9 nadšencov jedla a vína, odborníkov z gastronómie a súvisiacich odborov
Rečníci, ktorých sme na konferenciu pozvali, aby sa podelili o svoje skúsenosti a poznatky, sú skúsení profesionáli zo sveta gastronómie v Čechách a na Slovensku.
Ich expertíza je založená na rokoch úspešnej praxe v oblastiach ako marketing, predaj či distribúcia vína, vedenie degustácií, pestovania hrozna a tvorenie vína, vedenie či pôsobenie priamo v prevádzkach.
Konferencia tak prepája svety a profesie, ktoré spolu navzájom úzko súvisia.
Nalejme si spolu čistého vína a hľadajme spoločne pravdu o gastronómii, jej súčasnosti a budúcnosti. Len otvorenou diskusiou, pomenovaním problémov a otvorenosťou dokážeme rozvíjať to pekné, čo gastronómia ponúka nám, ale hlavne našim zákazníkom.
Tešíme sa na vás!


Martina Javůrková
Martina vyštudovala chémiu na strednej škole pod Tatrami. Roky na prelome milénia trávila v Londýne a Northamptone, kde sa prvýkrát zoznámila s prácou v kuchyni, kaviarni, bistre, za barom, pracovala aj ako súkromná kuchárka v Londýne. Medzi 2002 a 2014 sa venovala medzinárodnej kariére. Vďaka svojej práci často cestovala po celej Európe, čo bola výborná príležitosť spoznávať mnohé tváre gastronómie a pohostinnosti.
Jej život sa navždy zmenil v roku 2012, keď s manželom kúpili víkendový domček na južnom Slovensku, pri ktorom bola vinica. Do tej doby víno ignorujúca východniarka ochutnala prvýkrát v živote Peseckú leánku a očarená začala objavovať tekovské a hontianske odrody v naturálnom a remeselnom podaní.
V roku 2015 dali s manželom zbohom mestu a usadili sa vo vinici. Nový život ju vrátil k pôde a do kuchyne, kde znovu objavila svoju vášeň pre varenie. Založila projekt Spoza plota, prostredníctvom ktorého sa delí o recepty a príbehy z vinice. Od roku 2020 spolupracuje ako autorka s online magazínom Gurmánsky zápisník, pre ktorý tvorí obsah. Najčastejšie píše o svojich zážitkoch a objavoch vo svete vína a gastronómie. Jej ambíciou je zrekonštruovať storočnú murovanú pec na pečenie chleba a piecť v nej chlieb.

Lucie Kohoutová
Lucie vyštudovala Mediálne štúdia na Karlovej univerzite. Pôsobí viac ako 15 rokov ako marketingová konzultantka, publicistka a organizátorka podujatí na vinárskej scéne. Jej aktivity sa točia primárne okolo naturálneho vína a modernej architektúry.
Láskou k vínu zahorela jako au-pair v Paríži, vzťah se prehĺbil počas dvojročného pôsobenia u pražského dovozcu francúzskych vín a pred desiatimi rokmi sa spečatil poznaním naturálnych vín.
Je spoluautorkou pop-upu Družstvo, ktoré propaguje nemanipulované vína v ČR aj zahraničí, stará sa o online branding amerického dovozcu vín Jenny & Francois a vinárstva Pivnica Čajkov, United Cellars of Tekov a Milan Nestarec.

Vladimír Meszáros
Vladimír už v mladom veku objavil víno ako nápoj, ktorý spája ľudí a otvára nové poznania. Profesionálne sa vínu začal venovať od roku 2005, keď sa dostal ku príležitosti budovať portfólio vín a odberateľov v rámci distribučnej spoločnosti MonVin.
Zameranie bolo hlavne na slovenské vína doplnené o užšie portfólio svetových vín pre segment HoReCa. Popri objavovaní nových vín, trendov, vinárskych oblastí a technológií sa začal venovať aj klientom, u ktorých si vybudoval pozíciu poradcu – konzultanta pri tvorbe vínnej ponuky a jej čo najlepšie od komunikovanie personálu a klientele.
Svoje skúsenosti neskôr využil pri otváraní dnes už etablovanej a obľúbenej vinotéke pri Modrom kostolíku v Bratislave a ďalších vinoték, pri ktorých mal na starosti kompletný výber vín a cenovú stratégiu.
Momentálne sa snaží o to, aby víno ako ušľachtilý nápoj bol aj u nás súčasťou každodennej gastronomickej kultúry a bol dostupný pre konzumentov v čo najlepšom pomere kvality a ceny, tak ako často vída vo svete. V B.W.D. má na starosti odberateľov v segmente HoReCa, vinotékach, ako aj privátnu klientelu, ktorej odovzdáva nadobudnuté skúsenosti.

Ján Záborský
Ján Záborský vyštudoval na Vysokej škole Výtvarných umení v Bratislave fotografiu v ateliéri Miloty Havránkovej. Fotografii sa však nikdy profesionálne nevenoval. Po škole pracoval niekoľko rokov v oblasti marketingu.
Po rokoch strávených v bratislavských kanceláriách sa rozhodol vrátiť domov a začal sa profesionálne venovať vínu a gazdovaniu. Založil rodinné vinárstvo Pivnica Brhlovce, kde tvorí remeselné vína z tradičných tekovských odrôd, ktoré pijú milovníci vína v Európe, Kanade, Japonsku a ďalších krajinách.
Založil lokálne združenie vinárov Terroir TEKOV, je členom projektu Víno spod Vulkánu Sitno a zakladateľom on-line magazínu Gurmánsky Zápisník. Vo vinárskom svete ho najviac ovplyvnili Zsolt Sütő a Tibor Melecsky. Je hrdý na slovenskú vinársku „avangardu“ a jej úspechy vo svete. Jeho vízia budúcnosti je venovať sa menej byrokracii a môcť sa venovať viac vinohradníctvu a poľnohospodárstvu.

Kristýna Moravcová
Kristýna vyrastala v rodine, ktorá viedla hotel s reštauráciou v Krkonošiach. Prvá brigáda a následné profesijné zameraranie boli pre ňu jasné. Po ukončení gymnázia sa presťahovala do Prahy, kde získavala ďalšie skúsenosti v hoteli Jalta na Václavskom náměstí a reštaurácii Blue Wagon na Vinohradoch. Tam pod vedením Milana Taliana a sommeliera Martina Marka našla lásku k vínu.
Aktuálne šiestym rokom pôsobí vo vínnom bare VELTLIN na pražskom Karlíne. Pred piatimi rokmi vo VELTLINE zrušili vínnu kartu, zvolili osobný prístup k zákazníkovi, vďaka čomu majú otvorených aj tridsať fľiaš na rozlievanie po pohári.
Inšpiráciu získava na cestách a stážach do zahraničia, ako napríklad v legendárnom Champagne vo Francúzsku či na trendy Novom Zélande. V súčasnosti sa venuje hlavne degustáciám, súkromným akciám a školeniam personálu v prevádzkach, kam distribuujú víno. Jej ambíciou do budúcnosti je pomáhať mladým ľuďom, ktorí by chceli pracovať v gastronómii, objaviť svoj štýl a osobnosť.

Dávid Zeleník
Dávid sa pre gastronómiu rozhodol už pri výbere strednej školy. Vyštudoval Hotelovú školu v Prievidzi prvé pracovné skúsenosti získaval už počas štúdia. Pracoval vo Varadero rum & cigar house v Bojniciach, kde jeho profesijnú kariéru nasmeroval mentor René Čičmanec.
V roku 2011 bol oslovený prvým gastrodomom na Slovensku, ktorý zastrešoval podniky Rum Club – Lemontree – SKY bar & restaurant. Za bar sa však už nedostal, stal sa manžérom a začal sa starať aj o vínnu kartu. 11-ročné pôsobenie v podniku mu umožnilo spoznávať čarovný svet gastronómie a skvelých ľudí, na ktorých sa teší, keď ide do práce.
Dávid je hrdý na každého človeka, ktorému ako manažér a mentor pomohol v robiť svoju prácu poctivo a kvalitne. Jeho ambíciou je raz budovať svoj vlastný podnik.

Róbert Nagy
Róbert vyštudoval Hotelovú akadémiu S vínom začal pracovať ako someliér v zahraničí. Po návrate na Slovensko pracoval v niekoľkých vinárskych distribučných spoločnostiach.
Popri tom založil v Nitre projekt Polievkáreň, a zároveň bol súčasťou tímu, ktorý stál za projektom Humbuk, čo bola séria vínnych pop-upov zameraných na naturálne víno.
Tesne pred začiatkom korony založil bistro OTTO, kde víno taktiež dostáva veľký priestor a jeho najnovším projektom je kaviareň EMIL v Mirbachovom paláci.

Jakub Doktorík
Jakub sa pomerne skoro rozhodol pre štúdium na Mikovíniho hotelovej akadémii, kde vo štvrtom ročníku využil príležitosť spraviť si kurz someliér junior, ktorý viedol Vlado Hronský a Asociácia someliérov.
Na začiatku pôsobenia v Kempiski River Park si jeho talent pre víno všimol someliér Rasťo Šuták, ktorý mu pomohol rozvinúť ho. V sieti Kempinski strávil Jakub tri roky ako hlavný čašník a junior someliér v Bratislave, Portoroz a St. Moritz.
Ďalšia príležitosť prišla Jakubovi prostredníctvom Lukáša Heska, ktorý mu ponúkol spoluprácu pri otváraní prevádzok FACH Bratislava, kde prvýkrát zastával pozíciu hlavného someliéra. Po odchode z FACHu tvoril someliérsky tandem s Kikou Kováčikvou opäť v River Parku, odkiaľ sa presunul do Trnavy, kde otváral s Lukášom Heskom Akadémiu. Nasledujúci rok a pol sa venoval pivám a destilátom.
K vínu sa vrátil spoluprácou s Denisom Benekom a a jeho distribúciou Wined EU. Jeho ďalšia cesta viedla do reštaurácie HACO v Hamburgu, kde strávil dva roky.
Aktuálne je Jakub späť na Slovensku a s opäť spolupracuje s Lukášom Heskom a konceptom Irin Restaurant.
Jakub je pri víne 10 rokov, z ktorých posledných 7 sa snaží pracovať výhradne s vínami z eko, bio a biodynamického režimu.

Gabriel Kollár
Gabriel sa k vínu sa dostal na strednej škole úplne náhodou. Pôvodne túžil byť barmanom, no barmanský kurz bol už plný, tak dostal možnosť absolvovať kurz sommeliéra v Nových Zámkoch.
Na strednej škole chodil na juniorské súťaže sommeliérov. Výhrou v jednej zo súťaží bola možnosť pracovať u sponzora súťaže. Nezvyčajná odmena bola pre Gabriela vstupnou bránou do sveta vína, v ktorom sa zoznámil a ochutnal som vína, o ktorých dovtedy iba čítal v encyklopédii.
Časom sa rozhodol pre ročný pobyt v Londýne, kde si chcel vyskúšať prácu na prestížnych miestach. Jeho prvým pôsobiskom v Londýne bol hotel Savoy, kde získal pozíciu commis sommeliér, potom sommeliér. Väčšinu času trávil vo fine-dining reštauráciách a v michelinských reštauráciách, The Restaurant Gordon Ramsay, Petrus, Maze, The Savoy.
Jeden rok sa natiahol na 5 rokov, počas ktorých okrem pracovných skúseností na celý život a lásky k vínu, našiel aj svoju manželku. Po návrate domov na Slovensko sa stal sommeliérom pre spoločnosť B.W.D.