WineSpiration

6.9.2022, 8:30 – 14:30

Konferencia o pohostinosti a víne v 21. prvom storočí

Víno je pracovný nástroj v rukách profesionála v gastronómii. Záleží na jeho zručnostiach a vedomostiach, aké obchodné výsledky s ním dosiahne. Víno je vďačný marketingový nástroj. Víno je efektívny zdroj zisku. Víno je téma, ktorá uľahčuje komunikáciu s koncovým zákazníkom. Víno dokáže zlepšiť koncovému zákazníkovi náladu. Rečníci konferencie prinášajú inšpiratívne pohľady na historické a psychologické súvislosti práce v gastronómii na Slovensku, na marketing, obchod a zážitok pre zákazníka.

Martina Javůrková: Kde sa vzala a kam sa stratila pohostinnosť

Je človek tvor pohostinný? A ak áno, tak prečo? Krátky exkurz do histórie, kultúry a psychológie pohostinnosti je úvodným prehľadom rozličných konceptov, očakávaní, spoločenských hier a nedorozumení, ale aj praktických postrehov. Možno neprídeme na to, čo zákazník naozaj chce, ale dokážeme sa otvorene pozrieť na najväčšie bolesti súčasnej gastronómie a jej roly pri budovaní kultúry, spoločnosti a medziľudských vzťahov.

Lucie Kohoutová: Nebýt asociál. Mýty a best practices brandingu na sociálních sítích pro svět vína a hospitality

Sociální sítě jsou dnes už neopominutelnou a často zásadní součástí marketingového mixu většiny projektů, gastroscénu nevyjímaje. Zdánlivá jednoduchost existence na nich ale nezřídka vede značky k chování, které má daleko k oslnivosti a oblíbenosti, v jaké doufají. Jak být pro svoje publikum co nejméně cringe (a co nejvíc binge)? Proč má smysl svěřit “socky” profíkovi a vykašlat se na FOMO i snahu líbit se všem? Tyto i další otázky uspokojivého bytí na sociálních sítích si společně ukážeme na konkrétních příkladech a case studies z domova i celého světa.

Vladimír Meszáros: Tvorba vínnej karty. Marža vs. zisk

Vínna karta a jej funkcia v rámci gastronómie je rovnako dôležitá ako á la carte menu v reštaurácii. Ideálnym spojením jedla a vína viete vytvoriť správnu symbiózu chuťových vnemov a zážitku. Aby však mohol nastať tento súlad, tak hosť musí dostať okrem správneho párovania aj skvelý produkt, k tomu prislúchajúci servis a v závere cenu na účte. Pokiaľ sa spoja všetky správne dieliky gastronomickej skladačky tak výsledný efekt nie je určený cenou, ale finálnym zážitkom samotným.

Ján Záborský: Bio, biodynamické, naturálne, autentické a remeselné vína. Vyznáte sa? 

Podľa spôsobu pestovania viniča a podľa pracovných postupov v pivnici sa svet vína dnes delí do viacerých skupín a kategórií. Samotné delenie na bio, biodynamické, konvenčné, autentické alebo remeselné vína je však niekedy dosť neprehľadné a nemá vždy úplne jasné pravidlá, chýbajú jasné definície. Spôsobuje preto niekedy konzumentom, ale aj profesionálom, isté  problémy a zmätok pri rozlišovaní jedného od druhého. Prednáška prináša jedinečnú príležitosť zoznámiť sa s faktami, v čom je iné pestovanie vína v režime bio a biodynamické, ako prebieha naturálne spracovanie hrozna a čo prinášajú autentické a remeselné vína konzumentovi.

Prípadové štúdie o víne

Predaj vína v gastronomickom zariadení je umenie. Ako pomôcť hosťovi vybrať ideálne víno, zostaviť vínnu kartu alebo naopak, fungovať bez nej, to sú detaily, ktoré tvoria zážitky hostí a reputáciu podniku. O svoje konkrétne skúsenosti s úspešnými konceptmi sa podelia:

  • Kristýna Moravcová z vínneho baru VELTLIN v Prahe
  • Dávid Zeleník z SKY bar & restaurant
  • Róbert Nagy z Bistro OTTO / Kaviareň EMIL
  • Jakub Doktorík z IRIN restaurant

MASTER CLASS: Svet šumivých vín

Komentovaná degustácia šiestich šumivých vín. Od Sektu – Méthode Traditionnelle, cez Crémant, Cavu, Méthode Non Traditionnele až po Pét Nat. Konkrétne nás Gabriel Kollár z B.W.D. bude sprevádzať vínami:

  • Cava Grand Reserva Brut 2013 / Marques de la Concordia
  • Crémant de Bourgogne Brut / Jean Francois Coquard
  • Champagne Dame – Jane Rosé Magnum / Henri Giraud
  • Cuvée Pinotype Blanc de Blancs 2016 / Repa Winery
  • Bonka #5 / Pivnica BRHLOVCE
  • Sedimental / marvla TINDO

Afterka pri pohári vína

S budovaním komunity to myslíme vážne. Preto po skončení konferencie všetkých srdečne pozývame na neformálne pokračovanie rozhovorov pri pohári vína. Vyspovedajte rečníkov, podeľte sa o svoje skúsenosti, spoznajte nových ľudí, ale hlavne si užite čas spolu.

Najčastejšie otázky

Čo môžete očakávať

Kde si môžem zakúpiť vstupenku?

Vstupenku si zakúpite v e-shope Gurmán Taxi. Platiť môžete prostredníctvom platobnej brány, faktúra vám bude vystavená a zaslaná e-mailom.

Čo ak sa nebudem môcť zúčastniť?

Napíšte nám alebo zavolajte, vyriešime to. Vstupenka je prenosná v rámci podniku, v ktorom pracujete. Ak nemáte komu vstupenku presmerovať, peniaze vám vrátime.

Ako bude konferencia prebiehať?

Registrácia začne na mieste o 8:30. O 9:00 začína program samotný. Medzi jednotlivými blokmi budú krátke prestávky na občerstvenie, ktoré zároveň ponúkajú možnosť neformálneho networkingu s ostatými účastníkmi a prednášajúcimi.

Ako je vyriešené parkovanie?

Keďže súčasťou konferencie je aj degustácia vín, odporúčame využiť iný spôsob dopravy ako vlastným autom.

Fotografie z podujatia

Počas podujatia budeme zhotovovať fotografie. Tie použijeme na webových stránkach a sociálnych sieťach spoločností BWD a Gurmánsky zápisník. Fotografie zhotovujeme na základe nášho oprávneného záujmu (GDPR čl. 6, ods. 1, písm.f) propagovať tému pohostinnosti a vína v gastronomických zariadeniach na Slovensku. Vaše prípadné námietky budeme rešpektovať, stačí nám povedať na mieste alebo nás kontaktovať písomne. Prečítajte si celé znenie našich Zásad ochrany osobných údajov.