
WineSpiration
6.9.2022, 8:30 – 14:30
Konferencia o pohostinosti a víne v 21. prvom storočí
Víno je pracovný nástroj v rukách profesionála v gastronómii. Záleží na jeho zručnostiach a vedomostiach, aké obchodné výsledky s ním dosiahne. Víno je vďačný marketingový nástroj. Víno je efektívny zdroj zisku. Víno je téma, ktorá uľahčuje komunikáciu s koncovým zákazníkom. Víno dokáže zlepšiť koncovému zákazníkovi náladu. Rečníci konferencie prinášajú inšpiratívne pohľady na historické a psychologické súvislosti práce v gastronómii na Slovensku, na marketing, obchod a zážitok pre zákazníka.
Martina Javůrková: Kde sa vzala a kam sa stratila pohostinnosť
Je človek tvor pohostinný? A ak áno, tak prečo? Krátky exkurz do histórie, kultúry a psychológie pohostinnosti je úvodným prehľadom rozličných konceptov, očakávaní, spoločenských hier a nedorozumení, ale aj praktických postrehov. Možno neprídeme na to, čo zákazník naozaj chce, ale dokážeme sa otvorene pozrieť na najväčšie bolesti súčasnej gastronómie a jej roly pri budovaní kultúry, spoločnosti a medziľudských vzťahov.
Lucie Kohoutová: Nebýt asociál. Mýty a best practices brandingu na sociálních sítích pro svět vína a hospitality
Sociální sítě jsou dnes už neopominutelnou a často zásadní součástí marketingového mixu většiny projektů, gastroscénu nevyjímaje. Zdánlivá jednoduchost existence na nich ale nezřídka vede značky k chování, které má daleko k oslnivosti a oblíbenosti, v jaké doufají. Jak být pro svoje publikum co nejméně cringe (a co nejvíc binge)? Proč má smysl svěřit “socky” profíkovi a vykašlat se na FOMO i snahu líbit se všem? Tyto i další otázky uspokojivého bytí na sociálních sítích si společně ukážeme na konkrétních příkladech a case studies z domova i celého světa.
Vladimír Meszáros: Tvorba vínnej karty. Marža vs. zisk
Vínna karta a jej funkcia v rámci gastronómie je rovnako dôležitá ako á la carte menu v reštaurácii. Ideálnym spojením jedla a vína viete vytvoriť správnu symbiózu chuťových vnemov a zážitku. Aby však mohol nastať tento súlad, tak hosť musí dostať okrem správneho párovania aj skvelý produkt, k tomu prislúchajúci servis a v závere cenu na účte. Pokiaľ sa spoja všetky správne dieliky gastronomickej skladačky tak výsledný efekt nie je určený cenou, ale finálnym zážitkom samotným.
Ján Záborský: Bio, biodynamické, naturálne, autentické a remeselné vína. Vyznáte sa?
Podľa spôsobu pestovania viniča a podľa pracovných postupov v pivnici sa svet vína dnes delí do viacerých skupín a kategórií. Samotné delenie na bio, biodynamické, konvenčné, autentické alebo remeselné vína je však niekedy dosť neprehľadné a nemá vždy úplne jasné pravidlá, chýbajú jasné definície. Spôsobuje preto niekedy konzumentom, ale aj profesionálom, isté problémy a zmätok pri rozlišovaní jedného od druhého. Prednáška prináša jedinečnú príležitosť zoznámiť sa s faktami, v čom je iné pestovanie vína v režime bio a biodynamické, ako prebieha naturálne spracovanie hrozna a čo prinášajú autentické a remeselné vína konzumentovi.
Prípadové štúdie o víne
Predaj vína v gastronomickom zariadení je umenie. Ako pomôcť hosťovi vybrať ideálne víno, zostaviť vínnu kartu alebo naopak, fungovať bez nej, to sú detaily, ktoré tvoria zážitky hostí a reputáciu podniku. O svoje konkrétne skúsenosti s úspešnými konceptmi sa podelia:
- Kristýna Moravcová z vínneho baru VELTLIN v Prahe
- Dávid Zeleník z SKY bar & restaurant
- Róbert Nagy z Bistro OTTO / Kaviareň EMIL
- Jakub Doktorík z IRIN restaurant
MASTER CLASS: Svet šumivých vín
Komentovaná degustácia šiestich šumivých vín. Od Sektu – Méthode Traditionnelle, cez Crémant, Cavu, Méthode Non Traditionnele až po Pét Nat. Konkrétne nás Gabriel Kollár z B.W.D. bude sprevádzať vínami:
- Cava Grand Reserva Brut 2013 / Marques de la Concordia
- Crémant de Bourgogne Brut / Jean Francois Coquard
- Champagne Dame – Jane Rosé Magnum / Henri Giraud
- Cuvée Pinotype Blanc de Blancs 2016 / Repa Winery
- Bonka #5 / Pivnica BRHLOVCE
- Sedimental / marvla TINDO
Afterka pri pohári vína
S budovaním komunity to myslíme vážne. Preto po skončení konferencie všetkých srdečne pozývame na neformálne pokračovanie rozhovorov pri pohári vína. Vyspovedajte rečníkov, podeľte sa o svoje skúsenosti, spoznajte nových ľudí, ale hlavne si užite čas spolu.
Najčastejšie otázky
Čo môžete očakávať
Kde si môžem zakúpiť vstupenku?
Vstupenku si zakúpite v e-shope Gurmán Taxi. Platiť môžete prostredníctvom platobnej brány, faktúra vám bude vystavená a zaslaná e-mailom.
Čo ak sa nebudem môcť zúčastniť?
Napíšte nám alebo zavolajte, vyriešime to. Vstupenka je prenosná v rámci podniku, v ktorom pracujete. Ak nemáte komu vstupenku presmerovať, peniaze vám vrátime.
Ako bude konferencia prebiehať?
Registrácia začne na mieste o 8:30. O 9:00 začína program samotný. Medzi jednotlivými blokmi budú krátke prestávky na občerstvenie, ktoré zároveň ponúkajú možnosť neformálneho networkingu s ostatými účastníkmi a prednášajúcimi.
Ako je vyriešené parkovanie?
Keďže súčasťou konferencie je aj degustácia vín, odporúčame využiť iný spôsob dopravy ako vlastným autom.
Fotografie z podujatia
Počas podujatia budeme zhotovovať fotografie. Tie použijeme na webových stránkach a sociálnych sieťach spoločností BWD a Gurmánsky zápisník. Fotografie zhotovujeme na základe nášho oprávneného záujmu (GDPR čl. 6, ods. 1, písm.f) propagovať tému pohostinnosti a vína v gastronomických zariadeniach na Slovensku. Vaše prípadné námietky budeme rešpektovať, stačí nám povedať na mieste alebo nás kontaktovať písomne. Prečítajte si celé znenie našich Zásad ochrany osobných údajov.